vineri, 31 iulie 2009

Pentru diabetici - Cura cu afine

Pentru diabetici dar nu numai pentru ei afinele(fructe si frunze) sunt ideale pentru un pancreas aflat in suferinta.
Rezultate excelente se obtin prin consumul fructelor proaspete de afin, cam 100-200 g zilnic cu jumatate de ora inainte de masa.Cura cu afine trebuie sa dureze cel putin 14 zile.Prin taninul pe care il contin, dar si vitamina A, aceste fructe fac minuni in ce priveste acuitatea vizuala. Nu intamplator pilotii militari perfect sanatosi, care efectueaza zboruri de noapte, primesc in hrana de baza preparate ce contin aceste fructe. Afinele contribuie si la o buna functionare a stomacului si intestinelor, trateaza diareele rebele ale copiilor.
Sunt de preferat fructele culese de pe pasunile alpine la sf lunii august. Costul acestor fructe este destul de piperat in sudul tarii, in zonele de munte este insa modic. Foarte apreciat de copii si tineri este gemul de afine si sucul preparat in casa. O metoda de preparare a sucului este aceea de a se lasa la macerat in miere de albine( circa 3 kg de fructe la 1 kg de miere). Sucul obtinut se va strecura si turna in sticle, pastrandu-se nefiert pentru iarna.In cazul in care fermenteaza, peste compozitie se va turna alcool de 40 de grade si se va obtine o afinata cu rezultate excelente in tratarea afectiunilor de stomac.
Gemul se prepara prin fierbere, 3kg zahar, la 6 kg fructe.

Ceaiul din frunze de afin
Frunzele trebuie recoltate imediat in perioada dinainte infloririi plantei, cand cantitatea de mirtilina (substanta care regenereaza pancreasul) din frunze este mai mare.Ceaiul s epoate prepara macerat la rece din doua linguri de frunze maruntite fin, care s epun 250 ml de apa rece si se lasa 6 ore. Se beau 2 cani din acest ceai pe zi. Iarna se poate folosi maceratul din pulbere de afine uscate din care se ia cate o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, amestecata cu putina apa.

0 Comments:

Post a Comment